“Ik heb nog geen seconde spijt dat ik de beslissing nam om bij Aurubis Olen te starten”

Olen | Monday, May 27, 2024

Maak kennis met Jan! Na 20 jaar in de bouw maakte hij de overstap naar Aurubis Olen als Operator Sampling. Nu staat hij in voor het nauwkeurig nemen en analyseren van stalen.

 • Jan Van Gils
 • 45 jaar
 • Operator Sampling
 • Werkt bij Aurubis Olen sinds januari 2019
 • Dag Jan, vertel eens iets over je achtergrond.
  Voor ik bij Aurubis Olen terechtkwam, werkte ik 20 jaar in de bouw voor centrale verwarming. Toen ik merkte dat ik daar wat op uitgekeken was, zag ik dat er hier een vacature vrij was. En zo ben ik in de bemonstering gestart, waar ik nu al 5 jaar in ploegen werk. Ik woon in Mol en van daaruit kom ik meestal met de fiets naar het werk.
 • Na 20 jaar een plotse carrièreswitch. Hoe is jou dat bevallen?
  Het was natuurlijk een grote verandering, maar ik heb nog geen seconde spijt gehad dat ik de beslissing genomen heb om bij Aurubis te starten. In het begin dacht ik dat je bij een ‘fabriek’ minder vrijheid zou hebben, maar uiteindelijk bleek dat helemaal niet waar te zijn. Ik had vooraf niet verwacht dat ik zó trots zou zijn op mijn job!

 • Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit?
  Een werkdag is heel afwisselend. We onderzoeken en maken stalen van het koperschroot dat we ontvangen. Mijn dag start meestal met het boren van koperen platen (anoden). Daarnaast zijn er nog heel wat andere taken. Zo ga ik buiten stalen halen, smelten in de 1 ton oven, sonderen van het slib van de elektrolyse, … Regelmatig zorg ik ook voor de eindafwerking. Daar werken we het boorsel of zaagsel verder af tot representatieve staalzakjes voor het labo, waar ze dan verder geanalyseerd worden.

 • In welke mate speelt bemonstering een belangrijke rol bij Aurubis Olen?
  Bemonstering is een van de belangrijkste afdelingen vind ik. Mensen staan er vaak niet bij stil, maar het proces van Aurubis Olen is grotendeels afhankelijk van de bemonstering. We moeten zo nauwkeurig mogelijk werken, want een klein staaltje bepaalt de waarde van het koper. Daarnaast wordt op basis van dat staal de leverancier betaald. Vanaf dan kan het hele proces starten: van schroot naar hoogwaardig koper.

 • Heb je op 5 jaar veel zien veranderen?
  Bij de bemonstering zien we een enorme ontwikkeling en verandering op vlak van veiligheid. Zo is er bijvoorbeeld een nieuwe machine: autodrill. Wat we eerst handmatig boorden, kunnen we nu automatisch doen. Dat is veel veiliger en sneller. Bovendien zijn er ook heel wat werkwijzen en procedures geoptimaliseerd.

 • Wat zijn belangrijke eigenschappen die je moet hebben als Operator Sampling?
  Je moet correct en gedetailleerd kunnen werken. Het komt echt tot op de gram neer. Als je zelfs maar een kleine gram meer neemt, dan is niets in verhouding voor het proces. Bovendien zijn flexibel, handig en proactief zijn onmisbare eigenschappen.

 • Hoe zou je je team omschrijven?
  Binnen mijn team komen we heel goed overeen en begrijpen we elkaar. Tijdens de teambuilding vorig jaar zijn we gaan karten en daarna hebben we gebarbecued. En soms gaan we na het werk wel eens iets drinken. Ik ben enorm tevreden met het team waarmee ik mag samenwerken.

 • Waar hou je je mee bezig in je vrije tijd?
  We hebben thuis twee honden. Met mijn Mechelse herders doe ik aan hondensport en daar heb ik nog veel doelen en ambities in. Ook ga ik elke dag wandelen. Zelfs als ik met de vroege ploeg sta, ga ik in de vroege uren eerst een wandeling doen. Daarnaast werk ik graag in mijn tuin en moestuin. Echt huisje tuintje boompje dus!

 • Welk moment was voor jou extra bijzonder in je Aurubis loopbaan?
  Onlangs had ik de kans om naar Aurubis Hamburg te gaan en de Sampling afdeling te leren kennen. Ik merkte verschillen met hoe wij werken in Olen: ze passen een ander smeltproces toe en hebben andere materialen. Dat was echt een topervaring en ik ben blij dat ik die kans gekregen heb.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? We kijken ernaar uit om je te leren kennen!
 • Solliciteer snel en gemakkelijk online.
 • We ontvangen je graag voor een kennismakingsgesprek. Tot binnenkort? 
Contact
Kathleen Thys
Kathleen Thys

Watertorenstraat 35, 2250 Olen

Phone 014 24 33 57
Send e-mail