“Aurubis is geen standaard fabriek. Je krijgt hier vrijheid en ruimte om jouw job te doen. Er is veel vertrouwen en dat is heel veel waard.

Olen | Wednesday, April 19, 2023

Laurens werkt sinds 2019 als operator bij interne logistiek: een job die hem naar eigen zeggen “op het lijf geschreven is”.

 • Laurens Van Hemelen 
 • 31 jaar
 • Operator Interne Logistiek 
 • Werkt bij Aurubis Olen sinds 2019
 • Je werkt als operator bij interne logistiek. Hoe ziet jouw werkdag eruit?

  Met ons team verzorgen we alle interne logistieke bewegingen. We zijn in totaal met zo’n 40 collega’s in twee ploegen en we werken in een vroege of late shift. Aan het begin van de shift worden de taken verdeeld. Het materiaal waarmee we dagelijks werken is hetzelfde, maar toch is het elke keer anders. Dus geen twee dagen zijn hetzelfde. We lossen schepen aan onze CU-Port containerterminal, we laden vrachtwagens voor ze naar onze klanten vertrekken, we bedienen de schrootpers, we laden koperen anoden aan onze smelterij en brengen ze naar de elektrolyseafdeling voor verdere raffinage, … Aurubis heeft een uitgebreid wagenpark voor interne logistiek en natuurlijk heb je wel je favoriet, maar je hebt de kans om veel verschillende zaken te doen. En er komt veel meer bij kijken dan enkel met een machine rijden, dat maakt het net interessant.

 • Hoe ben je bij Aurubis gestart?

  Ik heb eerst in het bouwbedrijf van mijn vader gewerkt. We plaatsten samen betonvloeren en ik was eigenlijk al een tijdje op zoek naar een andere job. Ik vond het belangrijk om een bedrijf te vinden waar ik me echt in kon vinden. Een fabriek stond voor mij gelijk aan bandwerk en elke dag hetzelfde werk doen. Dat is absoluut niets voor mij. Mijn halfbroer werkte hier destijds al enkele jaren en hij is de trigger geweest om te solliciteren. Hij vertelde over de machines, de verreikers, … en dat zag ik wel zitten en zo ging de bal aan het rollen. Natuurlijk was Aurubis nieuw voor mij en wist ik niet wat ik moest verwachten. Intussen kan ik zeggen: de job die ik doe, is me op het lijf geschreven.

 • Vertel?

  Ik wist eerlijk gezegd niet dat deze job bestond. In de bouw bediende ik ook al wel eens een machine, maar dat was bv. een pallet halen met een heftruck. Nu komt er wel veel meer bij kijken. Dat technische aspect, mezelf uitdagen om te blijven verbeteren, de variatie in de job, .. die combinatie spreekt me erg aan. En je staat buiten te werken en bent een hele dag buiten. In de winter is dat soms wat minder, maar in het voorjaar en de zomer is het echt genieten. We hebben veel contact met andere diensten en de sfeer binnen de ploeg is heel aangenaam. Ik heb ondervonden dat Aurubis geen standaard fabriek is. Je hebt hier de vrijheid en de ruimte om jouw job te doen. Er is veel vertrouwen en dat is heel veel waard. Ik haal er ook veel voldoening uit als ik heel nauwkeurig, bij wijze van spreken tot op de millimeter, kan werken met de kraan. Zo daag ik mezelf uit om te blijven verbeteren.

 • Aurubis Olen zet hard in op multimodaal transport. Hoe merk jij dat?

  Klopt, onze transporten gaan over de weg, het water én het spoor. Door CU-Port, onze containerterminal, is het aantal vrachtwagens sterk verminderd. Aurubis Olen doet daar concrete inspanningen om de impact naar omgeving te verminderen en dat vind ik wel een cruciale factor in mijn jobwaardering. Eén boot haalt twintig vrachtwagens van de weg én ze nemen er 20 terug mee. Dus dat zijn 40 vrachtwagenritten minder met één boot. Dat kan al tellen he?

  Die variatie in transportmiddelen zorgt er natuurlijk ook voor dat onze jobs bij interne logistiek zo gevarieerd zijn. Ons wagenpark bestaat uit Terberg trekkers, kranen, Lifttrucks, Manitou verreikers, wielladers en een tractor. Ook een spoorvoertuig UCA-track hoort tot ons wagenpark. Daarmee kunnen wij zelf spoorwagens rangeren. Een kaaikraan hebben wij om lichters te lossen en laden met stukgoederen. Voor het behandelen van 20 FT-containers via waterweg hebben wij een elektrische Mantsinen kraan.

  Als je opstart, krijg je afhankelijk van je voorkennis een ander voertuig om mee te starten. Wie nieuw is in ons team, krijgt de kans en de tijd om het te leren, want we weten zelf hoe moeilijk het is. Je wordt intern opgeleid over hoe je dat voertuig moet gebruiken, onderhouden, besturen en alle veiligheden en handelingen worden uitgelegd.

 • Waar moet je allemaal opletten?

  Veiligheid komt eerst – altijd. En er is niets dat daar voorrang op heeft. Je pakt misschien honderd keer anoden of zware pakketten vast, dus je went er op een bepaalde manier aan dat je met hele zware materialen en voertuigen werkt. Maar je hebt 100 ogen nodig én je moet je daar ook bewust van zijn. Sommige vrachtwagenchauffeurs hebben een zekere routine omdat ze hier dikwijls komen. Of soms kan het niet snel genoeg gaan. Maar dan is het onze taak om de chauffeurs daar vriendelijk op aan te spreken en duidelijk te maken dat veiligheid eerst komt.

 • In hoeverre zie jij jezelf als ambassadeur van een veilige (werk)omgeving?

  Vorige zomer heeft Aurubis Olen de Summer Safety Days georganiseerd. Alle 650 collega’s namen deel aan veiligheidsworkshops. Ook was er een demo van de remafstand van onze trekkers. Ik was toen een van de collega’s die demonstreerde en dat vond ik een geweldige kans. Ik zie soms een collega onveilig oversteken op de site. Ze rijden zelf niet met zo’n voertuig en zijn zich er misschien niet van bewust dat zo’n voertuig niet zomaar stilstaat. Collega’s kregen toen ook de kans om zelf in een verreiker te zitten. We hadden enkele obstakels geplaatst en in die verreiker konden ze dan zelf ondervinden wat ze wel of niet zagen. Het was zo tof om nadien de reacties te horen en het onderlinge respect over diensten heen te ervaren.

 • Hoe zie jij je loopbaan in de toekomst?

  Bij Aurubis (lacht). Ik val in herhaling, maar deze job in dit bedrijf is echt op mijn lijf geschreven. Ik woon in Heultje. Tijdens mijn job in de bouw was ik veel onderweg: veel verloren tijd dus. In mijn huidige job ben ik op twintig minuten thuis. Ik blijf eigenlijk de hele tijd in mijn habitat. In mijn vrije tijd ga ik al eens vissen met kameraden. Dus als ik in de kraan aan het kanaal zit, heb ik soms niet eens het gevoel dat ik aan het werk ben. Nog heel vaak als ik hier aankom, denk ik “Ik ben nog altijd heel tevreden dat ik de stap gezet heb”. De vrijheid en het vertrouwen dat je krijgt, is geweldig. Je verdient hier een mooi loon, de collega’s zijn tof – en Aurubis trakteert af en toe met frieten, ijsjes, smoutebollen, … dat maakt het nog beter (lacht)!

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? In ons Aurubis Olen team is plaats in de verschillende afdelingen. 675 collega’s kijken er naar uit om jou te leren kennen!
 • Solliciteer snel en gemakkelijk online.

 • We ontvangen je graag voor een kennismakingsgesprek. Tot binnenkort? 

Contact
Kathleen Thys
Kathleen Thys

Watertorenstraat 35, 2250 Olen

Phone 014 24 33 57
Send e-mail