“Een job vlakbij huis én een toffe werksfeer in de ploeg, dat wil toch iedereen?”

Olen | vrijdag 25 maart 2022

Michiel is één van de ruim 60 operatoren in onze elektrolyseafdeling. Naar eigen zeggen leert hij elke dag nieuwe dingen bij en houdt hij van de duidelijke werkplanningen.

 • Michiel Coolkens
 • 23 jaar
 • Technisch operator in de elektrolyseafdeling  
 • Werkt bij Aurubis Olen sinds 2018
 • Hoe ben je terechtgekomen bij Aurubis Olen?

  Toen ik afstudeerde heb ik eerst enkele jobs via interim gedaan, en toen kwam ik een vacature tegen bij Aurubis. Als student had ik hier al vakantiewerk gedaan en dus kende ik het bedrijf. Ik was dan ook direct overtuigd om me kandidaat te stellen. Zelf ben ik geboren en getogen in Olen, dus een job vlakbij huis in een bedrijf dat ik al wat kende en waar ik me thuis voelde, dat was voor mij meteen een schot in de roos. “Het koperfabriek van Olen” is een vaste waarde in de regio, dus ook qua jobzekerheid zit je hier ook goed.
   
 • Jij werkt als technisch operator in de elektrolyse afdeling: wat houdt dat precies in?

  Heb je even tijd, want da’s een hele boterham! Als technisch operator heb je eigenlijk een heel afwisselend takenpakket. Elke dag ziet er dus anders uit, want je doet niet elke shift dezelfde taak. En dat is het net het plezante eraan. Vooraf wordt er een planning gemaakt, en weet je wat je die werkdag zal gaan doen.

  In de elektrolyseafdeling wordt eigenlijk het koper ‘gewonnen’. Onze hal bestaat uit bassins met vloeistof waarin de anodes hangen die in onze smelterij, een van de andere afdelingen op het bedrijf, gegoten worden. In die bassins wordt het koper verder gezuiverd en groeit het als het ware aan een elektrode aan, en zo ontstaat er dus een koperen kathode. Die aangroei duurt een week. Als operator zorg je voor de nodige ondersteuning om dat proces optimaal te laten verlopen. Zo gebruiken we infrarood camera’s om kortsluitingen te detecteren om ze nadien te verhelpen. Die taak heet “speuren”. Maar dat is maar één van de taken die je als operator doet. Andere taken zijn het leegmaken van de bassins eens de anodes ‘op’ zijn, na ongeveer drie weken. Nog een andere taak is het rijden met de heftruck om kathodes te vervoeren. Of het verhelpen van storingen aan de installaties. En zo kan ik nog even doorgaan (lacht)!
 • Wat vind je het leukst aan je job als technisch operator?

  Technische storingen verhelpen spreekt me het meest aan. Ik ben opgeleid tot elektricien, dus dat helpt me zeker, maar de vaardigheden heb ik vooral al doende hier op het bedrijf geleerd. Ik moet toegeven dat ik toch onder de indruk was van “de anciens” toen ik hier startte als nieuweling. Sommige collega’s werken hier al meer dan 20 of 30 jaar. En nu, na drie jaar, heb ik ondervonden hoe tof het is om met hen te mogen werken. Ik kan zoveel van hen leren, en ze helpen je met plezier op weg in de hal. In de praktijk van hen kunnen leren en op die manier zelf kunnen groeien als operator, dat vind ik heel aangenaam.
   
 • Voel je je hier thuis bij Aurubis Olen?

  Volmondig ja! Ik werk in een heel toffe ploeg met een leuke mix van generaties. We werken in een ploegensysteem met vroege, late en weekends. En als je eens een weekend moet werken en niet kan, dan is er altijd wel een collega bereid om te wisselen. Voor corona gingen we al eens samen iets drinken na het werk, dus ik kijk ernaar uit om dat opnieuw te doen in de zomer.
   
 • Wat spreekt jou het meest aan bij Aurubis Olen?

  De doorgroeimogelijkheden. Ik ben hier gestart als derde operator. Dat is een soort basispakket met taken, zeg maar. En dan krijg je de kans om extra taken bij te leren en door te groeien naar tweede operator. Daar wordt een uitgebreide, interne opleiding voor voorzien. Zelf ben ik intussen tweede operator. En nu heb ik dus de kans om nog verder door te groeien naar eerste operator. Zelf vind ik het heel fijn om elke dag bij te leren, en geleidelijk te blijven groeien in de job. Het maakt het afwisselend en boeiend.
 • Als je iets mocht veranderen op het werk, wat zou dat dan zijn?

  De fietsenstalling zou wat groter mogen. Nu het weer beter en warmer wordt, komen meer en meer collega’s met de fiets en dan is het soms zoeken naar een vrij plekje. Ik lease trouwens een koersfiets via het werk, ook dat is mooi meegenomen. En aan de drukte in de fietsenstalling te zien, ben ik duidelijk niet de enige!
   
 • Waar zie je jezelf over tien jaar?

  Binnen tien jaar wil ik graag eerste operator zijn. Misschien komt er hier wel een grotere uitdaging op mijn pad, wie weet. Er zijn binnen Aurubis heel veel mogelijkheden om door te groeien of naar een andere job te gaan. Dat heb je niet op veel plaatsen en dat vind ik heel knap.
   
 • Jouw afdeling zoekt nog extra collega’s. Welk advies zou jij geven aan mensen die overwegen om bij Aurubis te solliciteren?

  Zéker doen! Het is sowieso de moeite om eens te komen luisteren en dan kan je nog zien of het iets voor jou is of niet. Er is een plezante werksfeer. En je hebt direct een vast contract bij opstart met een mooi loon plus ploegenpremies en andere bonussen, dat zijn toch grote voordelen de dag van vandaag. Aurubis is ook écht goed voor zijn medewerkers, met initiatieven zoals bv. een traktatie met frieten om goede veiligheidscijfers te vieren of ijsjes op een warme zomerdag. Zelf vind ik dat een leuke motivator en het geeft eens een andere wending aan de werkdag.
We zoeken nog extra collega’s voor onze elektrolyseafdeling ! Word jij een van de nieuwe collega's van Michiel? 
 • Solliciteer snel en gemakkelijk online. We ontvangen je graag voor testen en een kennismakingsgesprek. Heel graag tot binnenkort! 

Contacten
Carolien Verbandt
Carolien Verbandt

Watertorenstraat 35, 2250 Olen

Phone 014 24 33 57
Schrijf e-mail