World Water Day 2022 – Aurubis Beerse en Sibelco testen nieuwe methode om afvalwater te recycleren en te hergebruiken
Hamburg | woensdag 28 juli 2021
- Volgende stap naar het doel om het meest efficiënte en duurzame geïntegreerd smelternetwerk ter wereld te worden
- Investering van 27 miljoen euro voor de verwerking van anodeslib op de site van Beerse in België
- COO Heiko Arnold: "Sneller, efficiënter en met minder verlies van waardevolle metalen"
- ASPA (Advanced Sludge Processing by Aurubis): Innovative metals-from-waste recycling
Aurubis kondigde vandaag de bouw aan van een ultramoderne recyclage-installatie op de site van Beerse in België. Met het hydrometallurgische proces versterkt de onderneming haar kernactiviteiten en zet ze de volgende stap om wereldwijd het meest efficiënte en duurzame geïntegreerde smelternetwerk te worden. In de ASPA-installatie zal anodeslib, een waardevol tussenproduct van elektrolytische koperraffinage, uit de recyclagesites in Beerse en Lünen (Duitsland) worden verwerkt. Het nieuwe proces zal een snellere extractie mogelijk maken van meer edele metalen, zoals goud en zilver, alsook een volledige terugwinning van tin uit het anodeslib.
Als gespecialiseerde metaalrecyclagesite in het Aurubis-smelternetwerk verwerkt de fabriek in Beerse jaarlijks ongeveer 250.000 ton recyclagematerialen - gaande van de meest complexe residuen tot hoogwaardige schroottypes. Hieruit produceert ze metalen, metaalproducten en mineralen. Sinds de overname van de Metallo Group in 2020 breidt Aurubis zijn rol als een van 's werelds grootste koperrecyclers verder uit en verwerkt het nu in totaal ongeveer 1 miljoen ton recyclagemateriaal per jaar in het bedrijf.
Gebruik van synergieën door de overname van Metallo
"Metaalrecycling is een kernactiviteit voor Aurubis. Zo dragen we in belangrijke mate bij tot de circulaire economie. Met ASPA wordt onze productie in Beerse sneller en efficiënter, en met minder verlies van waardevolle metalen"
aldus Dr. Heiko Arnold, COO van Aurubis AG.
"De nieuwe installatie is ook een uitstekend voorbeeld van de synergiën die door de overname van Metallo zijn ontstaan en hoe de hele onderneming voordeel haalt uit het samen ontwikkelen van nieuwe innovatieve oplossingen. ASPA maakt gebruik van de interne recyclage-knowhow van de fabriek in Beerse en ent die in de processen van andere Aurubis-fabrieken."
Versterking van de site in Beerse
Met het project investeert Aurubis 27 miljoen euro in Beerse. "We benutten de synergieën en versterken en verankeren de site in Beerse met ASPA. We creëren nieuwe banen en vergroten het belang van de fabriek voor de hele Groep", legt Arnold uit. "Door de centrale geografische ligging tussen de betrokken sites kunnen we de transportafstand van de tussenproducten laag houden."
Metaalrecyclage wordt steeds complexer. Het aantal metalen in afgedankte elektronische consumptiegoederen, zoals smartphones of laptops, is sterk toegenomen en het productontwerp van de apparaten wordt steeds ingewikkelder. Het op duurzame wijze valoriseren van metalen uit deze end-of-life pool vereist dan ook speciale recyclingvaardigheden en investeringen in onderzoek en ontwikkeling. "ASPA tilt metaalrecyclage naar een hoger niveau. We combineren efficiëntie en snelheid om er nog meer uit te halen. Het is een complex proces maar het recycleren van zoveel mogelijk elementen, en het benutten van de mogelijkheden van 'urban mining' is cruciaal om de afvalkringloop te sluiten en op een grondstofefficiënte manier te voldoen aan de toegenomen vraag naar metalen", voegt Arnold eraan toe.
ASPA: Circulaire economie op zijn best
De ontwikkeling van de nieuwe ultramoderne recyclage-installatie bewijst dat Aurubis vastbesloten is om te innoveren en om de doelstelling van een onafhankelijke productiecyclus te bereiken. "We werken al meer dan drie jaar aan de perfectionering van het ASPA proces", zegt Dirk Vandenberghe, Managing Director voor Beerse. "Dit is een bijzonder en zeer belangrijk project voor ons, omdat het ons in staat stelt om meer waardevolle metalen uit hetzelfde tussenproduct te halen en om dat sneller te doen dan voorheen." Het nieuw ontwikkelde hydrometallurgische proces verhoogt de valorisatie van waardevolle metalen zoals tin en edele metalen aanzienlijk. "Er zijn meer metalen die kunnen worden hergebruikt. Voor ons is dit de circulaire economie op zijn best," voegde Vandenberghe eraan toe.
De gedetailleerde engineering en goedkeuringsprocessen voor ASPA zijn momenteel aan de gang. De start van de bouw van de installatie is gepland voor het tweede kwartaal van 2022 en de inbedrijfstelling voor begin 2024.
Downloads
-
Um die heruntergeladene Komponente zu sehen den QR code scannen
Pers boodschap als PDF
PDF
1 MB