Прессъобщение

Групата „Аурубис“ назначава главен изпълнителен директор и главен оперативен директор, като така завършва преструктурирането на Изпълнителния съвет

Хамбург | четвъртък, 20 юни 2024 г.

Хамбург, 20 юни 2024 г. - Надзорният съвет на Групата „Аурубис“ (Aurubis AG) назначи днес д-р Торалф Хаг (58) за нов главен изпълнителен директор (CEO) и Тим Курт (56) за нов главен оперативен директор (COO) Custom Smelting - в сила от 1 септември 2024 г. По този начин завършва преструктурирането на Изпълнителния съвет на Групата, обявено през януари 2024 г.

С назначаването на д-р Торалф Хаг (Toralf Haag) и на Тим Курт, Изпълнителният съвет на Групата „Аурубис“, считано от 1 септември 2024 г., първоначално ще включва: д-р Торалф Хаг - главен изпълнителен директор, двамата главни оперативни директори Инге Хофкенс (Inge Hofkens) и Тим Курт и проф. Маркус Крамер (Markus Kramer) - главен директор по трансформацията. Проф. Крамер ще се завърне в Надзорния съвет на 30 семпември 2024 г. съгласно планираното. Сегашният главен изпълнителен директор Роланд Харингс (60) ще се оттегли на 31 август 2024 г., а назначаването на д-р Хаг ще осигури плавен преход.

Райнер Верхувен (Rainer Verhoeven) ще се оттегли от компанията като главен финансов директор (CFO) на 30 юни 2024 г., съгласно обявеното през януари тази година. Проф. Крамер ще поеме отговорностите и на главен финансов директор в допълнение към ролята си на главен директор по трансформацията за преходния период от 1 юли до 30 септември 2024 г. Щефен Александър Хофман (Steffen Alexander Hoffmann) ще поеме поста главен финансов директор от 1 октомври.

Бъдещият главен изпълнителен директор д-р Торалф Хаг има богат опит в индустрията. Завършва бизнес науки в университета в Аугсбург и получава докторска степен от университета в Кил. Присъединява се към „Тисен Ханделсунион“ (Thyssen Handelsunion AG) в Дюселдорф през 1994 г., като в периода 1994-2001 г. заема различни ръководни позиции в групата „ТисенКруп“ (ThyssenKrupp), включително четири години в САЩ. От 2002 г. до 2005 г. д-р Хаг е главен финансов директор на „Норддойче Афинери“ (Norddeutsche Affinerie AG) - днес „Аурубис“, преди да заеме позицията на главен финансов директор на швейцарската химическа и фармацевтична компания „Лонца Груп“ (Lonza Group AG) през 2005 г. През октомври 2018 г. става член на Изпълнителния съвет на „Войт Груп“ (Voith Group), където от октомври 2018 г. е изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор.

Fritz Vahrenholt

Prof. Dr. Fritz Vahrenholt

Aufsichtsratsmitglied der Aktionäre, Vorsitzender

Сегашният изпълнителен директор на „Аурубис България“ АД Тим Курт е завършил Университета за приложни науки във Фридберг, Германия. Започва кариерата си в „Юниливър“ (Unilever), последвана от позиция в „Нумико“ (Numico) в Полша. След присъединяването си към Групата „Аурубис“ през 2006 г. Тим Курт заема редица висши ръководни позиции, включително мениджър Корпоративни иновации и вицепрезидент Корпоративна логистика. От 2014 г. е изпълнителен директор на „Аурубис България“ АД, като отговорностите му включват цялостното по-нататъшно развитие на успешната компания, която днес е сред най-важните в България и е основен работодател. Тим Курт е президент на Германо-българската индустриално-търговска камара и има широки познания за металургичните процеси и оперативния бизнес на „Аурубис“.

„Успяхме да привлечем доказан експерт в индустрията в лицето на Торалф Хаг, който ще ръководи „Аурубис“ със стратегическа визия. Той е добре запознат с компанията и пазарите й от времето, когато беше главен финансов директор, коментира проф. д-р Фриц Варенхолт, председател на Надзорния съвет на Групата „Аурубис“. „Тим Курт извърши забележителна работа за развитието на завода в България. Неговият богат опит го прави идеалния кандидат за поемане на отговорностите за важни сегменти от мрежата от металургични производства на Групата. Доволни сме, че успяхме да привлечем вътрешен кандидат за тази ключова управленска позиция. От името на целия Надзорен съвет бих искал да пожелая успех на Торалф Хаг и Тим Курт в новите им роли, докато продължават да изпълняват стратегическия дневен ред на компанията. Надзорният съвет би искал да благодари на Роланд Харингс за неговата отдаденост на „Аурубис“ през последните години. Той инициира и осъществи важни стратегически направления по време на мандата си“.

Downloads
Ивайло Георгиев

Ръководител Устойчивост и връзки с институциите

Напишете имейл